Digitaliseren Historisch Archief van Pon

Onlangs hebben wij tienduizenden foto’s voor de gerenommeerde onderneming Pon mogen digitaliseren. Naast de personeelsdossiers, de bouwvergunningen, cliëntendossiers en alle andere documenten die wij doorgaans digitaliseren, was dit een bijzondere opdracht om uit te voeren.

De alom bekende auto-importeur met haar hoofdkantoor in Leusden is druk bezig haar historisch archief te laten digitaliseren, te laten beschrijven en met een database toegankelijk te maken.

Dat deze organisatie een lange en indrukwekkende geschiedenis heeft, is ons ook tijdens het uitvoeren van deze opdracht duidelijk geworden.

De meningen blijken te verschillen, maar uit zeer betrouwbare bron hebben we vernomen dat het familiebedrijf Pon in 1867 is ontstaan met een klein winkeltje in huishoudelijke artikelen in Amersfoort. Dat de roots van de groei van Pon bij Volkswagen liggen is waarschijnlijk bij iedereen bekend. De idee van het hier in beeld gebrachte, getekende Volkswagen-busje is door Ben Pon sr. als idee aan Volkswagen AG gegeven die op basis daarvan het ontwerp hebben gemaakt.

Ook de oude foto’s zijn kwalitatief zeer goed gescand en zijn een aanwinst voor de historische collectie. Binnenkort wordt een aanvang gemaakt met de beschrijving van de foto’s. Een omvangrijke , zeer uitdagende klus!

Leo Koekkoek, bedrijfsarchivaris Pon:

“Via AllBidigit hebben wij ruim 50.000 foto’s laten digitaliseren bestemd voor Pon’s Historische Bedrijfsarchief. De kracht van AllBidigit is dat ze doen wat afgesproken is en zij proactief overleggen over de beste oplossing. Op grond hiervan hebben zij mijn vertrouwen gewonnen”